preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tina Ujevića Šibenik

 > Naslovnica
Županijsko natjecanje u čitanju na glas

Učenice naše škole Mirna Kero i Marieta Pavić opet su među najboljima. Na 8. županijskom Natjecanju u čitanju naglas koje je održano sinoć u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, Marieta (4.a) je osvojila 2. mjesto u kategoriji od 1.- 5.razreda, a Mirna (7.a) je osvojila 3. mjesto u kategoriji 6.- 8.razreda. Čestitamo učenicama i njihovim mentoricama Aneti Lovrić i Anđeli Lapov.

 


Nastava po modelu A

Poštovani roditelji i dragi učenici, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Šibensko kninske županije i osnivača Grada Šibenika, nastava će se od o8. studenoga (ponedjeljak) 2021.godine održavati po Modelu A odnosno u školi za sve učenike od 1. - 8.razreda. 

 

                                              Ravnatelj

                                            Emil Božikov

 
 
 

Izložba straničnika pod motom AJMO HRVATI SE S KNJIGOM

Učenici 1.a i 1.b razreda naše škole sudjelovali su na izložbi u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" sa svojim likovnim radovima.

Među 300 pristiglih likovnih radova iz cijele Hrvatske učenici 1.b razreda nagrađeni su među 10 najboljih serija radova pod mentorstvom učiteljice Loredane Stamenković Šanić.

Učenici 1.b razreda dobili su priznanja i prigodne nagrade koje im je uručila gospođa Zdenka Bilušić voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

 

  

 

Učiteljica: Loredana Stamenković Šanić


Natjecanje u čitanju naglas

Danas se u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održalo natjecanje u čitanju naglas. Mirna Kero (7.a) pod vodstvom mentorice Anđele Lapov osvojila je prvo mjesto u višoj kategoriji, dok je učenica Marieti Pavić (4.a) pod vodstvom mentorice Anete Lovrić osvojila drugo mjesto. Obe učenice time su osigurale prolaz na županijsku razinu. Čestitamo našim učenicama i njihovim učiteljicama! 

 

 


Posjet kraljevskom gradu Kninu

Učenici 3.a i 3.b razreda su posjetili grad Knin. Putovali su vlakom. Po dolasku su prošetali novom šetnicom uz rijeku Krku, a zatim se popeli na Kninsku tvrđavu. Tamo su razgledali Muzej Oluje koji im se jako svidio. Posjet su završili zajedničkom slikom kraj kipa prvog hrvatskog predsjednika. Potom su autobusom išli do Šarenih jezera i slapa Krčić. Na izvoru nije bilo vode, ali to nije umanjilo lijep dojam i pogled na čistu prirodu.Po povratku u Knin razgledali su Crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, jednu od najljepših i najvećih crkvi novijeg doba.

Kako je nekima ovo bila 1.vožnja vlakom, a i prvi zajednički izlet, uzbuđenja nije manjkalo.

 

 

 

 

Učiteljice: Anela Rodin, Ana Erak i Gorana Škugor


Posjet i radionica u muzeju

Učenici 2.a razreda posjetili su Muzej grada Šibenika i razgledali izložbu "Izrada i pečenje keramike na neolitički način" nakon koje su izradili posude od glinamola. 

 

Učiteljica Andrea Gašperov


Posjet knjižnici i muzeju
Učenici 1.a i 1.b razreda 27. listopada posjetili su Muzej grada Šibenika te Gradsku knjižnicu Jurja Šižgorića. U muzeju su sudjelovali u radionici izrade keramike gdje su izrađivali posude od glinamola i plastelina. Radionica im se svidjela. Nakon muzeja posjetili su knjižnicu gdje su učenike knjižničarke provele kroz sve prostorije knjižnice. Nakon toga jedna od knjižničarki im je čitala priču Uljuđeni vuk. Učenici su također sudjelovali u kvizu putem kojeg su analizirali pročitanu priču. Svi učenici su dobili člansku iskaznicu koju im daruje knjižnica.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Učiteljice: 
1.a Silvana Kulušić
1.b Ljiljana Stamenković i Loredana Stamenković Šanić

Dan jabuka

Učenici 2.b razreda obilježili su Dan jabuka. Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Učiteljica: Tomislava Jelovčić


Natjecanje u čitanju naglas

20. listopada održano je školsko Natjecanje u čitanju naglas. U mlađoj kategoriji 1. mjesto je osvojila Marieta Pavić, a u starijoj kategoriji 1. mjesto je osvojila Mirna Kero. 

Marieta i Mirna, sretno dalje! 
 

Poštujmo prometne znakove

U suradnji sa PU Šibenik prvašići naše škole imali su danas edukativno predavanje o sigurnosti pješaka u prometu.Naučili su danas mnoga pravila koje trebaju primjenjivati u svakodnevnom životu.PU Šibenik podijelila je učenicima 1.a i b razreda reflektirajuće prsluke.

 

Učiteljice: S.Kulušić i Lj.Stamenković


''Cvijet koji ne vene'' – In memoriam Mladen Kušec

Glazbeno literarni program u sjećanje na Mladena Kušeca u Kući umjetnosti Arsen oživio je rad hrvatskog književnika i novinara koji se istaknuo svojim radom za djecu i mlade. Mladen Kušec je bio stalni sudionik Međunarodnog dječjeg festavala u Šibeniku kao voditelj radijske radionice Zujalice, ali i u svakodnevnom životu festivala.

U programu su sudjelovali učenici GŠ ''Ivana Lukačića'', ''Zujalice'' te ''Bijele vrane''.  Deset malih životnih mudrosti Mladena Kušeca čitala je naša učenica, Marijeta Jadreško, polaznica radionice Zujalica, a učenicaTonka Bukić, također polaznica radionice, izvela je na klaviru skladbu ''Slatko sanjarenje''  P.I. Čajkovskog.

Literarni dio programa uredila je voditeljica Zujalica Maja Bukić Kulaš.

Posebna čast i dodatan značaj ovom događaju je bio dolazak supruge i kćeri Mladena Kušeca te dugogodišnje kolegice Lidije Komes koja se nam se svima zahvalila na uloženom trudu i ljubavi kojom se Šibenik odužio ovom velikanu hrvatske kulture.

 

 

                                   

Maja Bukić


Svjetski dan kravate

Učenici 2.b razreda obilježili su Svjetski dan kravate. Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu. Kravata je jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv i priznat kao hrvatski simbol. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori, dok s druge strane, brojni projekti ustanove Academia Cravatica u zadnjih deset godina promovirali su Hrvatsku kao domovinu kravate.

Učiteljica: Tomislava Jelovčić

 


Dani kruha

Učenici 2. b razreda obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Uredili su stol unutar svog razreda. Na hrvatskom su učili kako se kruh radio na starinski način, a na glazbenom su pjevali pjesmu Pekar.

Učiteljica: Tomislava Jelovčić

 

1.b obilježio je Dane zahvalnosti za plodove zemlje kroz razne edukativne sadržaje u nastavi hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture te prirode i društva. Osmislili su i plesne pokrete pjevajući pjesmu o mlinu. Najviše ih je zanimalo kako napraviti sokove i voćne smoothieod svježeg voća. Uživali su u degustaciji sokova, domaćih pispaja i ukusnih muffina.

 

 

Učiteljice: Ljiljana Stamenković i Loredana Stamenković Šanić

Učenici 1.a i 2.a razreda obilježili su Dan kruha prigodnim igrokazom i razgovorom o tome na koji način možemo zahvaliti planetu Zemlji za plodove zemlje.

 

Učiteljice:Silvana Kulušić i Andrea Gašperov


Dajmo više za šišmiše

13. listopada 2021. godine su niže razrede naše škole posjetili edukatori Nacionalnog parka "Krka". Radionicom "Dajmo više za šišmiše" upoznali su učenike o važnosti šišmiša u prirodi te su razbijene neke od predrasuda kao što su: šišmiši piju krv, zalijeću se u kosu ili izreka "slijep kao šišmiš". 

 

 

 

Učiteljice razredne nastave


NACIONALNA OZNAKA KVALITETE ZA NAŠ PROJEKT

Stigla je potvrda Nacionalne eTwinning agencije o uspješno provedenom projektu! 

Da bi jedan eTwinning projekt dobio ovakvu oznaku u prijavi trebamo dokazati da je projekt odrađen zajedničkom suradnjom s drugim partnerskim školama i njihovim koordinatorima, da je projekt uključivao inovativnu pedagošku praksu, da je informacijsko-komunikacijska tehnologija korištena u svrhu suradnje i ostvarenja konačnih rezultata, da su učenici međusobno surađivali tijekom izrade konačnih rezultata te da je projekt tijekom cijele provedbe bio različitim kanalima predstavljen i oglašavan. 

Više o našem projektu možete pročitati u kategoriji eTwinning-EU Crazy Labs.

Marijana Mikulandra


Pomoćnici u nastavi
Priloženi dokumenti:
Projekt Pomocnici u nastavi.docx


Mali čuvari zelene budućnosti

Ove školske godine učenici 2.a razreda u suradnji s JU "Nacionalni park Krka" provode izvannastavnu aktivnost Mali čuvari zelene budućnosti. Na prvom susretu koji se dogodio 6.10. 2021. god. obilježili su Svjetski dan zaštite životinja i Međunarodnu godinu špilja i krša. 

Kroz edukativnu radionicu o čovječoj ribici i ukrasima koje voda stvara u podzemlju, učenici su naučili zašto se dugo smatralo da su čovječe ribice zmajeva djeca, upoznali su se sa zanimanjem speleologa te su zapamtili  i naučili razlikovati što su stalagmiti, stalaktiti i ostali špiljski nakit.
 
Veselimo se idućem susretu  Malih čuvara zelene budućnosti i edukatora JU "NP Krka"! 💚
 
 
 
 
 
 
Učiteljica Andrea Gašperov

Dječji tjedan - „Ljubav djeci prije svega!“

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su:

  • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu,
  • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu,
  • pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece,
  • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

 

Učenici 2. a razreda su obilježili dječji tjedan na Satu razrednika tako što su se upoznali s Konvencijom o pravima djeteta te su razgovarali o dječjim pravima i obavezama. Nakon toga su igrali online kviz „Čovječe, ispravi se!“  koji govori o dječjim pravima. Završna aktivnost bila je crtanje dječjeg prava po želji.

Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture u prvi plan je stavljeno dječje pravo na igru pa su tako učenici 2.a razreda upoznali stare, zaboravljene igre (gumi-gumi, lanca probijanca, skakanje u vrećama, povuci-potegni….) i dobro se zabavili.

  

 

 

Učiteljica  Andrea Gašperov


Posjet muzeju i knjižnici

Učenici 2.b razreda su 30. rujna posjetili Muzej grada Šibenika i Gradsku knjižnicu Juraj  Šižgorić. U muzeju su  sudjelovali u likovnoj radionici koja se održala u Dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. Crtali su grb grada Šibenika koji čini štit na kojem je nacrtan zaštitnik grada, sveti Mihovil.  Nakon radionice u muzeju, otišli su u knjižnicu. Knjižničarke su ih provele kroz sve dijelove knjižnice i pročitale im dvije priče (Uljuđeni vuk i Pas i violina). Zajedno s knjižničarkama su analizirali priče. Potom je slijedilo vrijeme za igru u igraonici. Na povratku u školu razgledali su brončanu skulpturu stare gradske jezgre Zvonimira Vile pred gradskom upravom.

  

 

 

Učiteljica: Tomislava Jelovčić


Dan grada Šibenika


Šibenska kapa

Šibenska kapa jedan je od najprepoznatljivijih simbola našega grada. U posljednjem se stoljeću ustalila u narančastoj boji s karakterističnim crnim vezenim ukrasima, obično zvanih bovuli, bouli, boule ili bule. Povodom obilježavanja Dana grada Šibenika, učenici 2.b razreda crtali su šibensku kapu.

 

Učiteljica: Tomislava Jelovčić


Pozdrav jeseni

I ove godine jesen je stigla u 2. b razred… Otvorili smo joj vrata i zajedno obilježili njezin dolazak. Razgovarali smo o promjenama koje se događaju u jesen, o biljkama, životinjama, vremenu…Učenici su izradili svoje plakate.

  

Učiteljica: Tomislava Jelovčić


Kišobran povjerenja

Učenici 2.b razreda pogledali su film Kišobran povjerenja. Cilj je bio učenike educirati o tome što je nasilje, ukazati na posljedice nasilnog ponašanja, usmjeriti pažnju na upravljanje emocijama te ponašanje u skladu s dječjim pravima u svakodnevnom životu. Nakon analize filma učenici su crtali svoje kišobrane povjerenja.

 

Učiteljica: Tomislava Jelovčić


Ususret svetom Mihovilu

Učenici 2.a razreda su 28. rujna sudjelovali u likovnoj radionici Ususret svetom Mihovilu koja se održala ispred Dvorane za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. Crtali su grb grada Šibenika koji čini štit na kojem je nacrtan zaštitnik grada, sveti Mihovil. 

 

 
Učiteljica: Andrea Gašperov

Šibeniče, budi dijete

Produženi boravak 1.b razreda uživao je u izradi šibenskih kapa, torbica i pojaseva. Crtali su i Katedralu sv. Jakova, a sve su upotpunili pjesmom i video zapisom. Svim djelatnicima i učenicima žele sretan Dan grada.

Učiteljica: Loredana Stamenković Šanić

 


GODINA ČITANJA I GODINA MARKA MARULIĆA

Godina 2021. uistinu je posebna za ljubitelje jezika, kulture i književnosti. Naime, proglašena je kao Godina čitanja, a ujedno je i Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o proglašenju 2021. godine "Godinom Marka Marulića". Godina Marka Marulića obilježavat će se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve "Judite", prve autorske knjige na hrvatskom jeziku zbog koje je Marulić nazvan "ocem hrvatske književnosti".

"Judita" je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na narodnom jeziku, a objavljen u Veneciji 1521. Godine. Istovremeno je bila i europski „bestseler“, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci. Ovo djelo svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

Učenici naše škole već marljivo pripremaju brojne aktivnosti kojima će proslaviti Marulića i njegovu Juditu te time osvijestiti važnost čitanja i veličinu ovoga djela među djecom i mladima.

 

Anđela Lapov


Mašta može svašta

Učenici 1.b su na likovnoj radionici izrađivali životinje i neobična bića. Sa zanimanjem su uživali u oblikovanju figurica plastelinom.

    

 

 

 

 

Učiteljica: Loredana Stamenković Šanić

 


EUROPEAN DAY OF LANGUAGES - EUROPSKI DAN JEZIKA

Europski dan jezika, koji se obilježava 26. rujna svake godine, idejni je projekt Europske Unije kojim se promovira višejezičnost i multikulturalnost Europe.

U svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika, a u Europi oko 225 autohtonih jezika. Većina europskih jezika pripada porodici indoeuropskih jezika, od čega većina pripada podgrupama: germanski, slavenski i romanski jezici.

Većina europskih jezika koristi latinično pismo, ali neki koriste i ćirilično.

Više od polovice svjetskog stanovništva je dvojezično ili višejezično što znači da govore dva ili više jezika. I stanovništvo Europe se danas u svakodnevnom životu susreće s govornicima mnogih jezika te postoji velika potreba za promoviranjem važnosti poznavanja više od jednog jezika. Dvojezičnost nosi sa sobom brojne prednosti: čini lakšim učenje novih jezika, proširuje procese razmišljanja te pomaže u razvijanju boljih socijalnih vještina. Dvojezičnost ili višejezičnost stanovnika neke zemlje ima i ekonomskih prednosti: lakši pronalazak posla i veću konkurentnost na tržištu rada.

U sklopu obilježavanja Europskog dana jezika naši učenici izradili su jezično stablo (language tree) s prikazom najraširenijih europskih jezika pomoću kojega možemo usporediti jezike obzirom na njihovo porijeklo po granama te uočiti sličnosti i razlike među njima.

Marijana Mikulandra


Obavijesti o početku nastavne godine 2o21./2o22.

Dragi naši učenici,

srdačno vas pozdravljamo u novoj školskoj godini i želimo vam uspješan i sretan povratak u školske klupe.

Posebnu dobrodošlicu želimo učenicima prvih razreda i njihovim roditeljima.

                 Obavijest o početku nastavne godine 2o21./2o22.

- nastavna godina započinje dana o6.rujna 2o21. godine

- početak nastave za učenike B smjene je u o8.oo sati a smjene A u 14.oo sati

- razredna odjeljenja produženog boravka su uvijek u jutarnjoj smjeni

- učenici od 1. - 4. razreda ulaze u školu na glavni ulaz a učenici od 5. - 8. razreda na ulaz od sportske dvorane

- učenici ulaze u učionice odmah po dolasku (nije poželjno grupiranje učenika ispred škole)

- učenici 1 - ih razreda ulaze u učionicu zajedno s roditeljima (roditelji trebaju imati maske za lice)

- nastavni sati idu prema rasporedu s time da su prvi satovi Sat razrednika

 


Projekt "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u šk.god.2o21./2o22.

 

 

Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021. – 2022.)”

Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)

 

Poštovani roditelji, na javnom pozivu „Osiguravanje školske prehrane djeci u riziku od siromaštva (školska godina 2021. – 2022.)“ Grad Šibenik je osigurao sredstva u iznosu od 990.081,83 kn za projekt „Prehrana 6“. Tim sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) financirat će se školska prehrana/marenda za 868 djece iz 9 osnovnih škola. Obzirom da su sredstva već osigurana te će se uskoro potpisati ugovor, s besplatnom prehranom u ovoj školskoj godini se kreće početkom same nastavne godine, tj. od 06. rujna 2021. godine.

 

 

Obvezni kriterij za sudjelovanje u projektu je:

 1. Djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu

 

Dokumenti kojima se dokazuje ovaj kriterij su:

 •             Važeće rješenje HZMO-a o priznavanju prava na doplatak za djecu

 •             Važeće rješenje o priznavanju prava na doplatak za djecu izdano od strane nadležne inozemne institucije i pisana izjava korisnika doplatka da ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 70 % proračunske osnovice, odnosno ne prelazi iznos od 2.328,20 kuna

•             Potvrda HZMO-a o isplaćenom doplatku za djecu

•             Uvjerenje HZMO-a o priznatom pravu na doplatak za djecu

•             Potvrda o visini dohotka i primitka Porezne uprave iz koje je vidljiva isplata dječjeg doplatka

 

Dodatni kriterij prema kojem se može uključiti maksimalno 10% od ukupnog broja djece za sudjelovanje u projektu je:

 1. Djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica da su iz jednoroditeljskih obitelji

 

Dokumenti kojima se dokazuje ovaj kriterij su:

 •             Mišljenje/Izjava školskog pedagoga, učitelja, ravnatelja škole, socijalnog radnika ili druge stručne osobe upućene u nepovoljne životne prilike učenika

 

Molimo sve roditelje/zakonske skrbnike/posvojitelje/udomitelje čija djeca ostvaruju pravo na financiranje školske prehrane po navedenim kriterijima da ispune obrazac izjave/prijave (ispunjava se za svako dijete posebno) te ga zajedno sa dokaznom dokumentacijom dostave stručnoj službi škole najkasnije do petka, 03. rujna 2021. godine.


Odluka o odabiru drugih obrazovnih materijala u OŠ Tina Ujevića

Poštovani roditelji,

sukladno članku 16. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (NN 116/2018) ravnatelj OŠ Tina Ujevića donio je Odluku o korištenju drugih obrazovnih materijala.

U čl. 16 stavak 9. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu propisano je da u ukupnu cijenu iz stavka 8. ovoga članka ne ulaze materijali za predmete s pretežno odgojnom komponentom i izborne predmete.

Dakle, likovne mape, kutije za tehničku kulturu, radne bilježnice iz izbornih predmeta (Talijanski jezik, Vjeronauk i Informatika) roditelji su obavezni nabaviti ukoliko učitelj to zatraži.

U prilogu ove vijesti pogledajte:

Tablice drugih obrazovnih materijala  od 1. do  8. razreda za šk. god. 2021./2022.


Odluka o odabiru udžbenika

Na temelju Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, ravnatelj Osnovne škole Tina Ujevića dana 01. srpnja 2021. donosi Odluku o odabiru udžbenika u razrednoj i predmetnoj nastavi.

U prilogu ove vijesti nalaze se sljedeći dokumenti:

1. Odluka o odabiru udžbenika 

2. Excel tablica MZO - odabir udžbenika

3. Excel Katalog - daroviti i poteškoće

4. Tablica - odabir udžbenika obveznih i izbornih predmeta u OŠ Tina Ujevića

   


Odluka o vremeniku dopunskog rada i popravnim ispitima

Vremenik (podjela svjedodžbi, dopunski rad, popravni ispiti ...)

Završetak nastavne godine 2o2o./2o21.

Poštovani roditelji i dragi učenici,

pred nama je još jedan završetak nastavne godine. Bili smo marljivi, uporni u svladavanju izazova i, kao i svake godine, motivirani za to da budemo još bolji nego one prethodne.

Učenici, njihovi učitelji i ostali zaposlenici Osnovne škole Tina Ujevića i ove su godine pokazali koliko se toga može napraviti uz dobru volju, mnogo inspiracije i želje za radom. Nadamo se kako će našim učenicima i ova nastavna godina ostati u lijepom sjećanju.

Opraštamo se s još jednom generacijom učenika osmih razreda, a isto tako, generacija učenika četvrtih razreda kreće u nove avanture učenja i novih prijateljstava.

Želimo da se s puno energije na jesen vratite u našu školu u kojoj ćemo, još jednu godinu u nizu, stvarati uspomene i ostvarivati uspjehe.

Učenicima osmih razreda želimo mnogo uspjeha u srednjoj školi, u nadi da će našu školu pamtiti kao mjesto znanja, prijateljstva i inspiracije.

 

                                                                                                             v.d. Ravnatelj

                                                                                                            Emil Božikov, prof.

Zadnji nastavni dan u 2020./2021. šk. god.


MARIJINI OBROCI

Poštovani roditelji!

Danas u ovom svijetu punom tolike neočekivane neizvjesnosti i straha postoji velika opasnost da se najsiromašnija djeca zaborave i da se njihovi mladi životi ugase. Ali ljubav i dobrota uvijek pronađu put. Vi ste svojom ljubavlju i dobrotom dotaknuli  živote onih najslabijih, najmanjih, najugroženijih i osigurali im sretnije djetinjstvo.  Zahvaljujući vama, 130 djece moglo je nastaviti školovanje i dobiti jedan topli obrok dnevno. Obrok koji spašava život. Veliko je to djelo u očima Božjim i ljudskim.

Svakako, važna su i naša djeca. Vrijednosti  koje im prenosimo. Vrijednosti kojima oblikujemo njihove duše. Za mene, kao vjeroučiteljicu, puno je bitnije ono što se ne može ocijeniti brojkom, a to je srce djeteta.

Važno je vidjeti ono što dijete može biti, sijati dobre riječi pune vjere da se isplati žrtvovati, biti nesebičan, pravedan, pošten, neprolazan . . .to je sjeme koje će zasigurno donijeti dobar plod. Njihova duša traži ispunjenje pravim smislom.

Radosna sam i zahvalna dragom Bogu što mi je dao priliku biti njihova vjeroučiteljica jer ih želim naučiti letjeti prostranstvima života u koja ih je Bog pozvao. Pozvao i poslao da ovaj svijet učine boljim mjestom za život, da se svaki čovjek u njihovoj blizini osjeća vrijedan poštovanja, da je život lijep i da ima svoj smisao unatoč svim protivljenjima i križevima. Trudim se i trudit ću se pomoći našoj djeci da odrastu u što bolje ljude, a mislim da su Marijini obroci dobar put.

S tom željom i dalje ću ih nositi i čuvati u svom srcu i uključivati u svoje molitve kao i do sada,

vas također!

Hvala vam od srca na podršci i suradnji.

 Neka nas sve, uvijek i svugdje, prati Božji blagoslov!

 

Više o Marijini obrocima pogledajte u filmu Generacija nade - https://www.youtube.com/watch?v=u3CWhWmtcEE

 

 

Mira Paić


Obavijest roditeljima i učenicima o prikupljanju udžbenika

Obavijest za roditelje i učenike o prikupljanju udžbenika

Prikupljanje udžbenika od 2o2o./2o21. školske godinu započinje u četvrtak, 17.lipnja. i završava u petak 18.lipnja. Učenici vraćaju u školu iduće udžbenike:

1.2. i 3. razred vraćaju SAMO VJERONAUK

4. razred ne vraća NIJEDAN udžbenik

5. i 6. razredi vraćaju SVE OSIM MATEMATIKE I ENGLESKOG JEZIKA

7. razredi vraćaju SVE OSIM MATEMATIKE, GEOGRAFIJE I ENGLESKOG JEZIKA

8. razredi vraćaju SAMO FIZIKU, KEMIJU, GEOGRAFIJU I BIOLOGIJU

Učenici koji će pohađati dopunski rad ili će ići na popravni ispit će zadržati udžbenike te će iste vratiti naknadno u dogovoru s razrednicima.

Radne bilježnice i radni materijali se NE VRAĆAJU.


Radionica „Izvanredni Visiani“

Učenici 1. a razreda su 16. lipnja sudjelovali u radionici „Izvanredni Visiani“ koja se održala ispred Dvorane za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. Kroz radionicu su upoznali svog sugrađanina, poznatog botaničara Roberta Visianija, u čijem perivoju su nakon radionice pronašli mjesto za odmor i igru.

 


Priznanje učenici i njenoj mentorici

Učenica Dora Todić, 3.b i njena mentorica Loredana Stamenković Šanić spremno su pozirale i fotografirale se za uspomenu.

Danas su im pristigle zahvalnice i oslikane majice sa motivima hrvatskih gradova.

Dorin likovni rad krasi naslovnicu zahvalnica i biltena sa likovnog natječaja "Iskoni bje Slovo" Osnovne škole Zadarski otoci u Zadru.

  


Nastava

Nastava po Modelu A za sve učenike

Poštovani roditelji i dragi učenici, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Šibensko kninske županije i osnivača Grada Šibenika, nastava će se od 17. svibnja (ponedjeljak) 2021.godine održavati po Modelu A odnosno u školi za sve učenike od 1. - 8.razreda. 


ENGLESKI JEZIK – PRVI RAZRED

Nastava na daljinu je zahtjevna za sviju, a pogotovo za prvašiće. Ipak, uspjeli smo zadržati kontinuitet i u vježbanju govora. Udaljenost nas nije spriječila da predstavimo naše već tradicionalne projekte. U videu pogledajte kako učenici i učenice 1.b razreda predstavljaju svoje kućne ljubimce na engleskom jeziku.

Marijana Mikulandra


Likovni natječaj "Iskoni bje Slovo"

Jučer, 11. svibnja 2021. objavljeni su rezultati likovnog natječaja "Iskoni bje Slovo" Osnovne škole Zadarski otoci u Zadru. Na natječaj je pristiglo sto i trideset likovnih radova iz trinaest hrvatskih osnovnih škola. Dora Todić, učenica 3.b razreda pod vodstvom učiteljice Loredane Stamenković Šanić dobila je posebnu nagradu: njen likovni rad i motiv bit će naslovnica koja će se tiskati na zahvalnice i biltene škole.

 

Čestitamo Dori. ❤️

 


Početak nastave

Nastava po Modelu B od 1. - 8. razreda

 

Poštovani roditelji i dragi učenici, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Šibensko kninske županije i osnivača Grada Šibenika, nastava će se od 10. svibnja (ponedjeljak) 2021.godine održavati po Modelu B (kombinirano). Sukladno tome učenici od 1. - 4. razreda će pohađati nastavu u školi (Model A) na način da će A smjena započeti nastavu u 08.oo sati a B smjena u 14.oo sati. Učenici od 5.- 8. razreda nastavu će nastaviti pratiti po Modelu C odnosno online.

Pozivamo sve učenike na potpunu suradnju kako bismo omogučili potpunu realizaciju nastavnog programa te sukladno tome i željenih ishoda učenja.


Izrada kviza

Treći zadatak našeg eTwinning projekta je bio izraditi interaktivni kviz o svojoj zemlji. Pitanja u kvizu su sadržajno bila vezana za naše prethodne dvije aktivnosti: multisenzorni posteri o gradu i oblaci s riječima na jezicima zemalja partnera.

U srijedu, 28. travnja 2021. imali smo ugodno druženje putem Zoom-a s učenicima iz Portugala.

Na početku smo se svi predstavili, a zatim su učenici imali priliku postavljati jedni drugima pitanja o njihovom gradu, školi i svakodnevnom životu.

Portugalski učenici su u školama nakon dugog razdoblja zatvaranja zbog epidemije. Rekli su nam da je situacija u Portugalu jako dobra, da su uspješno prevladali epidemiju, a od sljedećeg tjedna u potpunosti nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja, osim što moraju i dalje nositi maske.

Mi smo se javljali iz svojih domova.

Za kraj je svaka škola pripremila kviz s pitanjima o svom gradu i jeziku. Međutim, učenici su se toliko zapričali da nam je vrijeme na Zoom-u prebrzo „iscurilo“, tako da ćemo mi naš kviz o gradu Olhão riješiti naknadno.

Pogledajte kako smo napravili naš kviz, o Šibeniku, a možete ga i odigrati klikom na link Kahoot quiz about Šibenik (PIN: 09559205). Izazov je otvoren do 30. svibnja 2021.

*Link na kviz za uređivanje postavki (za učitelje): uredivi kviz

Marijana Mikulandra


VIRTUAL LTT - VIRTUALNE AKTIVNOSTI UČENJA, POUČAVANJA I USAVRŠAVANJA

Naše virtualne mobilnosti se nastavljaju te smo tako u četvrtak, 22. travnja 2021. imali i drugi međunarodni susret naših učenika s njihovim kolegama iz partnerskih zemalja Slovenije i Srbije.

Ovoga puta tema susreta ME AND MY CULTURE je predstavljena kroz filmsku radionicu. Partner u edukaciji je bila slovenska organizacija Film Education Slovenia.

Učenici su gledali animirani dugometražni film nagrađivanog autora Jean-Francois Laguioniea The Prince's Voyage Trailer.

Nakon filma su raspravljali o različitim aspektima i karakteristikama svjetova prikazanih u filmu. Analizirali su razlike u likovima, društvima i društvenim vrijednostima. Povezivali su teme filma s vlastitim iskustvima, društvom i vrijednostima te su mogli spoznati izvore netolerancije i diskriminacije u društvu.

U aktivnosti je sudjelovalo ukupno 22 učenika i učenica s mentorima, a našu školu su predstavljali učenice i učenici 7.a i 7.b razreda.

Marijana Mikulandra  

Priloženi dokumenti:
Program Invitation.pdf


Izložba natječaja na temu Mačke

Danas,13.4.u Gradskoj knjižnici Juraj Šizgorić održana je izložba natječaja na temu Mačke. Izloženo je oko 70 radova učenika iz cijele županije. U kategoriji likovnih pojedinačnih radova 1.mjesto je osvojila Cvita Slavica-4.b razred pod mentorstvom učiteljice Ljiljane Stamenković. U kategoriji literarnih radova 1. mjesto je osvojila Ana Klisović -5.a te 4. mjesto Mirna Kero-6.a pod mentorstvom prof. Anđele Lapov. Na natječaju su izloženi i radovi učenika pod mentorstvom učiteljica Silvane Kulušić, Loredane Stamenkovic Šanić i Andreje Gašperov. Nagrađene učenice dobile su priznanja i poklone kao i njihove mentorice. Čestitamo im od !

  

  

 


Početak nastave

Nastava po Modelu C od 1. - 8. razreda

 

Poštovani roditelji i dragi učenici, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Šibensko kninske županije i osnivača Grada Šibenika, nastava će se od 12. travnja (ponedjeljak) do 23.travnja 2o21.godine (petak) održavati po Modelu C odnosno na daljinu.    

Pozivamo sve učenike na potpunu suradnju kako bismo omogučili potpunu realizaciju nastavnog programa te sukladno tome i željenih ishoda učenja.

 

S poštovanjem,                                                                                                                                                                     Ravnatelj

                                                                                                                                                                                        Emil Božikov, prof.

 
 

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Autor: Emil Božikov, 1. 4. 2021.

Dragi učenici i poštovani roditelji, 

Sretan i blagoslovljen Uskrs žele vam svi djelatnici Osnovne škole Tina Ujevića.
Svjetski dan voda

Dana 22.3.2021. učenici 1.b razreda obilježili su Svjetski dan voda. Čitali su prigodne tekstove o vodama i važnosti vode za ljude, životinje i biljke. Potom su učenici svojim crtežima prikazali čisti potok naspram zagađenom. Shvatili su da ovise o vodi i da ju moraju čuvati.Dan očeva

Dana 19.2.2021. učenici 1.b razreda obilježili su Dan očeva, dan kojim se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Učenici su tim povodom svojim očevima napravili čestitke.

  


eTwinning projekt: Poruke podrške za djecu pogođenu potresom

U vrijeme kad domovi i škole gube svoje krovove, nitko ne bi smio biti samo promatrač - ni veliki, a ni mali. Naravno, slali smo novac, prikupljali smo pomoć u hrani i odjeći, i nastavit ćemo s tim aktivnostima na pojedinačnoj, obiteljskoj i školskoj razini. Ipak, htjeli smo i uputiti i neku lijepu riječ! Zato su učenice i učenici 5. b, 6. b i 7. b s učiteljicom Marijom Dukić napisali pisma za svoje vršnjakinje i vršnjake u Glini, u nadi da će nekome bar malo uljepšati dan. Navedena se aktivnost odvijala (i još se odvija, priključite se prijedlozima i idejama!) u sklopu eTwinning projekta "Poruke podrške za djecu pogođenu potresom", u suradnji sa Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića u Senju. Danas naše poruke odlaze poštom, zaželimo im sretan put!

 

 


Dan Downovog sindroma

U susret Danu Downovog sindroma 4.b razred obilježio je taj dan lijepim porukama podrške i ljubavi.

 


VIRTUAL LTT – VIRTUALNE AKTIVNOSTI UČENJA, POUČAVANJA I USAVRŠAVANJA

Kako nam je, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, onemogućeno ostvarivanje fizičke mobilnosti u svrhu učenja i poučavanja planiranih za ovu školsku godinu, naš međunarodni projektni tim je odlučio organizirati jednodnevnu „virtualnu mobilnost“ učenika uključenih u projekt.

Međunarodni susret učenika i učitelja iz Slovenije, Srbije i Hrvatske pod nazivom ME AND MY CULTURE  odvijao se dana 4. ožujka 2021. putem digitalne platforme Zoom, a sudjelovala su 24 učenika, po 8 iz svake zemlje te voditelji projekta.

U prvoj aktivnosti učenici su se međusobno upoznali i predstavili te su podijeljeni u tzv. breakout mješovite učionice gdje su zajedno igrali igre, odgovarali na pitanja o sebi te imali priliku pobliže upoznati jedni druge.

Nakon kratke pauze uslijedilo je zajedničko predavanje o tome što je sve baština i kako se predstavlja sveukupna baština jedne zemlje. Učenici su naučili razliku između prirodne i kulturne te materijalne i nematerijalne baštine.

Sljedeća aktivnost je bila rezervirana za grupni rad na pripremi prezentacija na 3 teme: moja škola, moj grad i moj kraj. Učenici su osmišljavali tekstove za predstavljanje osobitosti svoje škole, grada i županije, uređivali Power Point prezentacije i vježbali prezentacijske vještine.

Za kraj su sve grupe predstavljale rezultate svog rada na engleskom jeziku.

Susret je bio vrlo zanimljiv i koristan: upoznali smo naše partnere i sudionike „uživo“, dopisivali se i komunicirali na engleskom, vidjeli kako izgledaju druge škole te naučili o prirodnoj i kulturnoj baštini gradova i zemalja partnera.

U prilogu možete vidjeti program virtualnog susreta s aktivnostima te učeničke prezentacije.

U ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici i učenice 7.a i 7.b razreda s voditeljicom projekta Marijanom Mikulandra.

 

Marijana Mikulandra

 

 

Priloženi dokumenti:
SIBENIK-KNIN COUNTY.pptx
SIBENIK.pptx


POSJET KNJIŽNICI

Danas, 16. ožujka je učenike 1. a razreda u Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" dočekala voditeljica Dječjeg odjela Marina Šimić. Uz njeno stručno vodstvo su prošetali i upoznali se sa svim odjelima knjižnice. Nakon toga su imali sat lektire uz zabavan kviz znanja. Učenici  su bili iznimno aktivni te su pokazali zavidno znanje i time su potvrdili kako su svi pročitali lektiru "Pale sam na svijetu". U školu su se vratili sretni jer je ovo bio njihov prvi posjet van škole u ovoj školskoj godini.

  

 


KULTURNA BAŠTINA

U naš projekt trudimo se uključiti što više učenika i razreda te učitelja i učiteljica. Tako su nam se u aktivnosti predstavljanja kulturne baštine pridružili i učenici 4.b razreda, koji su pod mentorstvom svoje učiteljice Ljiljane Stamenković slikali kulturnu baštinu našeg grada koristeći različite slikarske tehnike.

   

           Luka Kero                    Cvita Friganović                Andrijana Ivešić

 

  

           Lara Vranjić                Antea Burazer                      Antea Burazer

 

 

         Lorena Lalica               Iva Friganović


KULTURNA BAŠTINA

Tijekom veljače nastavili smo s aktivnostima našeg projekta, a učenici su dobili zadatak predstaviti kulturnu baštinu svoga kraja ili zemlje kroz likovne tehnike.

Na sceni su se tako našle i naše tipične šibenske građevine kao što su katedrala, tvrđave i crkve, ali i tradicionalni instrumenti, stare pegle. Nismo zaboravili ni nematerijalnu baštinu.

Radove su izradili učenici viših razreda pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Lenke Pejaković.

Ostale slike pogledajte u fotogaleriji.

Marijana Mikulandra

 

 

 

Detaljnije možete pogledati u našoj FOTOGALERIJI!


Radionica Mali čuvari prirode i maskenbal u 1. a razredu

Dana 16. veljače 2021. godine u 1.a je bilo veselo. Virtualno su nas posjetili edukatori JU NP „Krka“, Branka i Stipe koji su nam na zanimljiv način prezentirali Nacionalni park Krka, a zatim su provjerili naše znanje putem kviza. Znali smo odgovore na sva pitanja, izrekli smo zakletvu te tako postali Mali čuvari prirode.

 

S obzirom da je bio Pokladni utorak, maskirali smo se i održali razredni maskenbal.


OBILJEŽAVANJE DANA SIGURNIJEG INTERNETA

Dana 09.02.2021. u našoj školi je obilježen 'Dan sigurnijeg interneta' u sklopu kojega smo održali malu radionicu gdje su učenici izrađivali radove u obliku PowerPoint prezentacija na temu dobrih i loših strana interneta.

Razgovarali smo o važnosti zaštite osobnih podataka, važnosti zaštite računala antivirusnim programima, oblicima komunikacije na internetu, o sigurnom online pretraživanju, pretraživanju i gledanju raznih video uradaka, mrežnim igrama, što je to rizično ponašanje te o načinu komunikacije na društvenim mrežama i bontonu.  

U obilježavanju dana sigurnijeg interneta sudjelovali su svi učenici 6.a razreda u izradi PowerPoint prezentacija na zadanu temu, izrada plakata i 8 učenika je uspješno sudjelovalo u online kvizu DSI2021.

Izdvajamo i pohvaljujemo učenike: I.J., L.B., M.K. i L.V. čije su prezentacije odabrane za natjecanje i poslane te im želimo sreću da osvoje neke od nagrada. Ostali učenici 6.a razreda su sudjelovali u online kvizu DSI2021 te njima želimo također puno sreće u osvajanju brojnih nagrada.

Zahvaljujemo se posebno učiteljicama: Andrei Gašparov na pomoći i savjetima te razrednici Anđeli Lapov na motiviranim učenicima i svim djelatnicima Osnovne škole Tina Ujevića.

 

Tomislav Pipunić, učitelj informatike

 


Obavijest: Nastava u školi po modelu „A“ (nastava u školi) od ponedjeljka, 1. veljače

 

Dragi učenici i poštovani roditelji,

 

Prema uputi pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika dostavljamo Vam preporuku Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije kojom se osnivačima i ravnateljima osnovnoškolskih obrazovnih ustanova preporuča u razdoblju od 1. veljače 2021. godine donošenje odluke o organizaciji nastave prema modelu „A“ (nastava u školi) za sve razrede bez izuzetaka.

U našoj školi prema ovoj preporuci nastava od ponedjeljka, 1. veljače ide po modelu A (nastava u školi) za sve razrede. U ponedjeljak, 1. veljače „A“ smjena je ujutro.


PREDUPIS DJECE U PRVI RAZRED

 

  1. U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina života.
  • Iznimno, temeljem rješenja Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji donesenim na zahtjev roditelja ili skrbnika i prijedloga Stručnog povjerenstva škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece prije upisa u osnovnu školu, u prvi razred mogu se upisati i djeca koja do kraja tekuće godine navrše šest godina.
  1. Roditelj ili staratelj dužan je izvršiti prijavu za upis u prvi razred osnovne škole u školi najbližoj mjestu stanovanja.
  2. Uz prijavu za upis u prvi razred osnovne škole roditelj ili staratelj obvezno prilaže rodni list , domovnicu i OIB za dijete.
  3. Prijave za predupis u prvi razred osnovne škole obavljat će se u razdoblju od

25. siječnja -5. veljače 2021. godine

 

Prilikom ulaska u školu potrebno je poštivati upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19!

 

 

Šibenik, siječanj 2021. godine                                              RAVNATELJ:

                                                                                          Vladimir Braica, prof.

 


VREMENIK NATJECANJA I SMOTRI U ŠKOLSKOJ GODINI 2020/2021.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuje Vremenik za provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2020/2021. za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo suglasnost za provedbu. Provedbu natjecanja i smotri organizira i koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i strukovnim društvima i udrugama.

Svrha natjecanja i smotri je predstavljanje rezultata rad, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika/ca i njihovih mentora/ic. Sudjelovanjem na natjecanjima učenicima se omogućava razvoj sklonosti, sposobnosti i iskazivanje zanimanja za određena područja. Natjecanja i smotre provode se na tri razine, školskoj, županijskoj i državnoj.

U našoj školi za 2020./2021. šk. godinu su imenovana povjerenstva za provedbu natjecanja iz četiri područja:

 

PRILOG: OPĆENITI VREMENIK NATJECANJA I SMOTRI U ŠKOLSKOJ GODINI 2020/2021.


VALENTINE'S DAY/VALENTINOVO

Kako smo se tijekom aktivnosti našeg eTwinning projekta upoznali s online alatom Wordart i brzo ga svladali odlučili smo ga iskoristiti za daljnje upoznavanje jezika zemalja partnera.

Za temu smo izabrali popularni blagdan – Dan Sv. Valentina/St Valentine's Day.

Tipične izraze koje koristimo na Dan zaljubljenih preveli smo na španjolski, portugalski i finski te ih „upakirali“ u istoimeni grafički dizajn.

Njima ćemo našim partnerima, ali i našim učenicima i učiteljima, poželjeti sretno Valentinovo.

U aktivnosti su sudjelovali učenici 7.a i 8.a razreda.

U fotogaleriji možete pogledati sve radove. Happy Valentine's Day!

 

Marijana Mikulandra

 

 

 


WORD CLOUDS ART

Naš eTwinning projekt nastavljamo s aktivnošću izrade word clouda, zabavne aktivnosti koja uključuje rad s digitalnim alatom Wordart.

Cilj ove aktivnosti je razvijanje informatičke pismenosti i upoznavanje jezika zemalja partnera: Finske, Španjolske i Portugala.

Zadatak nam je bio izabrati 3 riječi, pronaći kako se te riječi kažu na engleskom, finskom, portugalskom i španjolskom te napraviti 3 Word Cloud-a.

Online alat Wordart je tako jednostavan za korištenje da su učenici svoje radove napravili za 10 minuta, a onda su radili dodatne primjere s riječima koje su sami izabrali. Dodatna vrijednost alata je što ne zahtijeva registraciju!

Ishodi aktivnosti: učenici su samostalno koristili online digitalni alat za izradu slike s riječima, samostalno su koristili online alat za prevođenje riječi na druge jezike, samostalno su uređivali slike (odabir fonta, boja pozadine i slova), preuzimali radove te slali poruke elektroničke pošte s dokumentima.

Sudjelovali su učenici 7.b i 8.b razreda.

Marijana Mikulandra

 

 

Više možete pogledati u FOTOGALERIJI OVDJE!

 


IZABRAN JE LOGO PROJEKTA!

  

U petak, 29. siječnja 2021., završeno je glasanje za najbolji logo projekta. U glasovanju su sudjelovali učenici i djelatnici svih škola-sudionika projekta.

Ukupno su glasovale 604 osobe, a rezultati su sljedeći:

                            

498 glasova      403 glasa          394 glasa          324 glasa     322 glasa   

                  

307 glasova      299 glasova      296 glasova      177 glasova

 

Pobjednički logo izradile su učenice Osnovne škole Žarka Zrenjanina iz Novog Sada: Tamara Tapavički, Vanja Malinović i Kristina Blažević. Čestitamo pobjednicama!


TRADICIONALNI PLES

U jesenskom periodu zadatak nam je bio izabrati jedan tradicionalni ples, naučiti ga te prezentirati partnerima.

Izabrali smo tradicijski ples Dalmatinske Zagore – Nijemo kolo (Mutavo kolo). Ples se izvodi bez instrumentalne pratnje, odatle i naziv, a ritam mu daju udarci stopalima kao i, u slučaju „šibenske“ verzije, pjesma koju izvode plesači i/ili plesačice. Nijemo kolo je UNESCO upisao u listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2011. godine.

Ples su uvježbali i izveli učenici i učenice 4.a razreda, a mentorsku podršku nam je pružila gospođa Jelena Skenderović, članica kulturne udruge „Šibenske šuštine“, čuvarica i njegovateljica šibenskog folklora.

Uz ples učenici izvode tradicionalnu pjesmu Oj Dobriću vodo ladna.

Marijana Mikulandra

 

 


IZRADA STRIPA U CANVI

Obzirom da smo naš prethodni eTwinning zadatak – izrada stripova – napravili prije roka, imali smo vremena malo se igrati s digitalnim alatima za izradu stripova.

Izbor je opet pao na Canvu jer taj alat učenici već poznaju. Canva nam je jedan od najboljih alata za izradu postera. Sada smo odlučili isprobati Canvine mogućnosti za izradu stripa.

Jednu našu strip priču o Palermu smo ispričali koristeći besplatne Canvine fotografije, pozadine, oblike i animirane elemente.

Rezultat je video priča o našoj verziji nastanka katakombi u Palermu.

Marijana Mikulandra


MEĐUNARODNI IZBOR ZA LOGO PROJEKTA

Vrijeme je za izbor projektnog loga!

Učenici zemalja partnera su vrijedno radili na izradi vlastitih prijedloga projektnog loga. U užem izboru se našlo 9 prijedloga (po 3 iz svake škole).

U poveznici je anketa za izbor najboljeg loga, a namijenjena je svim učenicima i djelatnicima škole. Kako glasati?

Otvorite anketu te izaberite 5 najboljih prijedloga te na dnu ankete kliknite SUBMIT.

Glasanje traje do 29. siječnja 2021. (do kraja dana).

Izbor za logo projekta

 

Marijana Mikulandra


Odluka o početku nastave u drugom polugodištu

Poštovani roditelji i učenici,

 Nakon sastanka sa ministrom obrazovanja koji je održan u popodnevnim satima u petak, 15. siječnja, zaključeno je da od ponedjeljka, 18. siječnja nastava za sve niže razrede ide kao i do sada 'licem u lice' (model A), a viši razredi će pohađati najmanje do kraja mjeseca nastavu putem online platforme Teams i Google Classroom (model C) kao i prošlu školsku godinu. U našoj školi nastava kreće u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. sa smjenom A ujutro i odvija se kao i uvijek u obje smjene (1.- 4. razredi uživo, a 5.- 8. razredi online - platforma Teams i Google Classroom).

Mnogo uspjeha u učenju učenicima i strpljenja roditeljima u nadi da ćemo zajedno sve izdržati i da ćemo se vratiti svi ubrzo u školske klupe!

Marko Papak, zamjenik v.d. ravnatelja

 


Zimski odmor učenika

Dragi učenici i roditelji,

u srijedu 23. prosinca 2020. je zadnji dan nastave u prvom obrazovnom razdoblju u školskoj godini 2020./2021. Drugo obrazovno razdoblje počinje u ponedjeljak 18. siječnja 2021. sa smjenom „A“ u jutarnjoj smjeni. Ukoliko bude novih promjena u kalendaru rada, roditelji i učenici će biti pravovremeno obaviješteni.

Želimo Vam sretan Božić i uspješnu novu 2021. godinu!


SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA

Godinu 2020. ispraćamo stegnuta srca i s nadom da će sljedeća biti sretnija, zdravija i s više prilika za druženje i otkrivanje novih svjetova.

Učenici sudionici našeg projekta su poželjeli jedni drugima sve najbolje izrađujući digitalne čestitke u digitalnom alatu Padlet:  https://padlet.com/f461/gitqhn5xh8fv

Feliz Navidad!

Hyvää joulua!

Feliz Natal!

Merry Christmas!

 

Marijana Mikulandra


eTwinning projekt - EU Crazy Labs

Ova školska godina je, zbog strogih epidemioloških mjera, izazovna i za Erasmus+ projekte.

Ne možemo putovati niti se pripremati za putovanja.

Ne možemo fizički surađivati s lokalnom zajednicom.

Iz tog razloga smo naš projekt preselili u virtualno okruženju, na platformu eTwinning, digitalnu platformu za suradnju međunarodnih obrazovnih ustanova.

S našim partnerima smo pokrenuli eTwinning projekt - EU Crazy Labs – gdje učenici izlažu svoje radove na zadanu temu te međusobno surađuju i komuniciraju.

Prvi zadatak za nas i naše partnere, Španjolsku, Finsku i Portugal, je bio izraditi multisenzorni poster našeg grada. Izabrali smo 5 osnovnih osjetila te predstavili naše gradove kroz njih.

Učenici su izašli na ulice grada, istraživali mjesta i pojave specifične za naš grad te ih fotografirali.

Nakon prikupljenog materijala napravili su digitalni poster u kojem predstavljaju svoj grad kroz osjetila vida, sluha, okusa, opipa i njuha.

U digitalnom alatu Padlet smo napravili izložbu radova svih partnera, a učenici su komentirali koju pojavu bi željeli najviše iskusiti u svakom od predstavljenih gradova.

 

 

Marijana Mikulandra


eTwinning - Alla scoperta delle citta italiane

Drugi zadatak u našem eTwinning projektu je bio ispričati priču o gradu kojega smo istraživali.

Zadatak je bio otvorenog tipa: učenici su sami mogli izabrati priču, odlučiti hoće li to biti istinita priča, legenda ili mit, ili njihova verzija priče; mogli su sami izabrati način na koji će prezentirati priču te medij s kojim će raditi.

Očekivano, tijekom prve faze projekta, kada smo istraživali znamenitosti Palerma, učenike su najviše zainteresirale gradske katakombe (Catacombe dei Cappuccini) te su neki od njih odlučili svoju priču smjestiti upravo tamo. Osim toga, otkrili smo da je najomiljeniju svjetsku slasticu – sladoled – izumio upravo jedan kuhar porijeklom iz Palerma, Francesco Procopio dei Coltelli.

Učenici su odlučili svoju priču ispričati u obliku stripa jer svi vole crtati. Poslije smo svaki strip, kako bi bio atraktivniji za praćenje našim partnerima, pretvorili u GIF-ove uz pomoć mobilne aplikacije. Izrada GIF-ova je vrlo zabavna jer je super jednostavna: slikali smo pojedine sekvence/fotografije, obrezali ih i uz pomoć aplikacije ih konvertirali u GIF.

Marijana Mikulandra

 

  


eTwinning - Alla scoperta delle citta italiane

Učenici 8.b, koji pohađaju izbornu nastavu iz talijanskog jezika, završili su svoj prvi zadatak u sklopu eTwinning projekta ALLA SCOPERTA DELLE CITTÀ ITALIANE.

Zadatak je bio izraditi turistički poster Palerma, glavnog grada Sicilije, u digitalnom alatu Canva.

Cijeli studeni istraživali smo znamenitosti Palerma, tradicionalnu hranu, suvenire te geografski položaj. Istraživali smo službene stranice, ali i putopisne blogove na talijanskom i na hrvatskom jeziku. Pisali smo kratke tekstove o zanimljivostima, a zatim ih uređivali. Tražili smo slike na stranicama s besplatnim slikama kao npr. Pixabay jer smo učili o poštivanju autorskih prava. Koristili smo digitalni alat za izradu postera te uređivali sadržaj postera.

Naši partneri u projektu izradili su postere talijanskih gradova: Rim, Milano, Bologna, Firenca, Venecija, Padova. Na ovaj način smo u kratkom vremenu obišli Italiju od sjevera do juga, virtualno, u našim učionicama.

U galeriji možete pogledati radove naših partnera.

Marijana Mikulandra

FOTOGALERIJA


Plesna skupina, 4.b

Plesnu skupinu 4.b  razreda nije spriječila pandemija ni maske da uživaju u plesnim pokretima. Svima žele sretne Božićne i novogodišnje blagdane !

Video možete pogledati ispod:

Priloženi dokumenti:
Plesna skupina.mp4


Izložba straničnika u Gradskoj knjižnici

U Gradskoj knjižnici Juraj Šizgorić 5.11.2020. otvorena je izložba straničnika s likovnog natječaja za učenike osnovnih škola. Našu školu predstavljali su likovni radovi 3.b te 4.a i 4.b razreda pod vodstvom učiteljica Loredane Stamenković Šanić, Silvane Kulušić i Ljiljane Stamenković. U mnoštvu prelijepih radova nagrađena je učenica Dora Todić (3.b), Duje Lokas (4.a) te Cvita Slavica, Lorena Lalica i Filip Rudan (4.b). Čestitamo im od srca!

 

 

 

Više o izložbi u FOTOGALERIJI!


Rezultati natječaja 2020_21 - projekt Gdje granice razdvajaju


Rezultati natječaja (Španjolska/Finska) - projekt Crazy Labs


Sjećanje na Dražena Petrovića

Na današnji dan, 22.10.rođen je Dražen Petrović, Šibenčanin, košarkaški genije. 4.b razred sa svojom učiteljicom poklonio mu se ispred njegovog koša u čuvenoj Preradovićevoj ulici. Fotografirali su se za uspomenu. Kapetane, sretan ti rođendan!


POZIV UČENICIMA 7. i 8. RAZREDA DA SE PRIJAVE NA MOBILNOSTI

     

CALL FOR MOBILITY APPLICATIONS: ERASMUS+ PROJECT „Gdje granice razdvajaju-kultura spaja“

Project number: 2020-1-SI01-KA229-075916_2

 

POZIV UČENICIMA 7. i 8. RAZREDA DA SE PRIJAVE NA MOBILNOSTI!

Osnovna škola Tina Ujevića objavljuje poziv učenicima 7. i 8. razreda da se prijave na mobilnosti koje će se odvijati tijekom provedbe Erasmus+ projekta „Gdje granice razdvajaju-kultura spaja“.

U školskoj godini 2020./2021., ukoliko epidemiološke mjere budu povoljne te škola, roditelji i učenici suglasni, provesti će se dvije mobilnosti: Rogaška Slatina, Slovenija i Novi Sad, Srbija. U ovim mobilnostima sudjelovati će po 8 učenika s po 2 učitelja/stručna suradnika u pratnji.

Za prijavu je potrebno ispuniti FORMULAR ZA APLICIRANJE NA MOBILNOST te ga predati Tajništvu škole ili direktno učiteljici Marijani Mikulandra, koordinatorici projekta, zaključno do 28. listopada 2020. do 19.00 sati. Formular se može preuzeti na isti način (Tajništvo škole/Mikulandra) ili ga se može isprintati s poveznice na web stranici škole (Erasmus+/Gdje granice razdvajaju-kultura spaja). Članovi projektnog tima će po isteku roka za prijave evaluirati prijave te objaviti rang listu prijavljenih učenika. Napomena: u slučaju istog broja bodova učenika na donjoj crti rang liste, prednost će imati učenici 8. razreda/biti će održani usmeni intervjui s tim učenicima te će projektni tim evaluirati intervjue i objaviti rang listu tih učenika. Intervjue će provesti najmanje 3 člana projektnog tima.

Učenici koji budu unutar kvote (16 učenika) NEĆE MOĆI SAMOSTALNO BIRATI na koju od tih dviju mobilnosti će ići već će učenike birati projektni tim, vodeći računa o specifičnim potrebama učenika.

Mobilnosti će trajati 6 dana (1 dan putovanja i 5 dana aktivnosti učenja).

U slučaju da se mobilnosti neće moći održati ove školske godine, aktivnosti mobilnosti prebaciti će se na sljedeću 2021./2022. godinu.

Svi sudionici mobilnosti imaju pravo na novčanu potporu za troškove putovanja te individualne troškove (dnevnice).

Prijavi se i postani član velike Erasmus+ obitelji!

U Šibeniku, 19. listopada 2020.

Projektni tim:

Marijana Mikulandra, koordinator

Helena Bušac, prof.

Lenka Pejaković, prof.

Vladimir Braica, prof.

 
Priloženi dokumenti:
Selecting students interview.docx


POZIV UČENICIMA 7. RAZREDA NA MOBILNOSTI