preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tina Ujevića Šibenik

ČETVRTI ZADATAK-ALLA SCOPERTA DELLE CITTA ITALIANE

 

Četvrti i posljednji zadatak našeg ovogodišnjeg projekta je bio izraditi digitalni kviz na temu grada kojeg smo cijelu godinu istraživali - Palerma. Predloženi alat je bio Kahoot, a njega smo i koristili jer je jednostavan za izradu, a i omiljen tip kviza za učenike.

Zadatak je bio osmisliti 10-15 pitanja, koja sadržavaju informacije iz naših dosadašnjih prezentiranih sadržaja: postera, priča i videa.

Izrada kviza poslužila nam je da se svi zajedno reflektiramo na dosadašnji rad u projektu, prisjetimo se naših istraživanja i znanja koja smo stekli te kritički promišljamo o tome što je to što svi trebamo ponijeti sa sobom nakon završetka projekta.

Učitelji kviz mogu preuzeti na sljedećoj poveznici za učitelje.

Na ovoj poveznici se može odigrati kviz, a izazov je otvoren do 6. lipnja 2021.: Odigraj izazov (game pin: 01691758).

Marijana Mikulandra


POWTOON

">

U ožujku smo upoznali digitalni alat Powtoon. Powtoon sam već prije koristila i bila sam oduševljena njime. Nažalost, moram priznati da su se, u međuvremenu, opcije u free verziji alata značajno suzile. Rekviziti su samo osnovni, a video se ne može niti downloadati u MP4 formatu. Tome se može doskočiti postavljanjem videa na svoju YouTube stranicu (dozvoljava tu opciju) pa se onda preuzme video.

Zadatak je bio napraviti video o Palermu. Powtoon je zanimljiv alat za kreiranje animacijskih videa, a učenici su ga brzo svladali. S lakoćom su izradili nekoliko stranica, dodavali rekvizite i animacije. Eksperimentirali smo s glazbenom podlogom, ali smo se ipak na kraju odlučili snimiti vlastite audio zapise uz svaku stranicu. Nažalost, krajem ožujka zatekla nas je nastava na daljinu te nismo realizirali taj zadnji dio, glasovnu podlogu. Svakako ćemo naš video dovršiti kada se jednom vratimo u školu, a za sada pogledajte radnu verziju.

Marijana Mikulandra

Priloženi dokumenti:
Palermo.mp4


IZRADA STRIPA U CANVI

Obzirom da smo naš prethodni eTwinning zadatak – izrada stripova – napravili prije roka, imali smo vremena malo se igrati s digitalnim alatima za izradu stripova.

Izbor je opet pao na Canvu jer taj alat učenici već poznaju. Canva nam je jedan od najboljih alata za izradu postera. Sada smo odlučili isprobati Canvine mogućnosti za izradu stripa.

Jednu našu strip priču o Palermu smo ispričali koristeći besplatne Canvine fotografije, pozadine, oblike i animirane elemente.

Rezultat je video priča o našoj verziji nastanka katakombi u Palermu.

Marijana Mikulandra


eTwinning - Alla scoperta delle citta italiane

Drugi zadatak u našem eTwinning projektu je bio ispričati priču o gradu kojega smo istraživali.

Zadatak je bio otvorenog tipa: učenici su sami mogli izabrati priču, odlučiti hoće li to biti istinita priča, legenda ili mit, ili njihova verzija priče; mogli su sami izabrati način na koji će prezentirati priču te medij s kojim će raditi.

Očekivano, tijekom prve faze projekta, kada smo istraživali znamenitosti Palerma, učenike su najviše zainteresirale gradske katakombe (Catacombe dei Cappuccini) te su neki od njih odlučili svoju priču smjestiti upravo tamo. Osim toga, otkrili smo da je najomiljeniju svjetsku slasticu – sladoled – izumio upravo jedan kuhar porijeklom iz Palerma, Francesco Procopio dei Coltelli.

Učenici su odlučili svoju priču ispričati u obliku stripa jer svi vole crtati. Poslije smo svaki strip, kako bi bio atraktivniji za praćenje našim partnerima, pretvorili u GIF-ove uz pomoć mobilne aplikacije. Izrada GIF-ova je vrlo zabavna jer je super jednostavna: slikali smo pojedine sekvence/fotografije, obrezali ih i uz pomoć aplikacije ih konvertirali u GIF.

Marijana Mikulandra

 

 

 

 


eTwinning - Alla scoperta delle citta italiane

Učenici 8.b, koji pohađaju izbornu nastavu iz talijanskog jezika, završili su svoj prvi zadatak u sklopu eTwinning projekta ALLA SCOPERTA DELLE CITTÀ ITALIANE.

Zadatak je bio izraditi turistički poster Palerma, glavnog grada Sicilije, u digitalnom alatu Canva.

Cijeli studeni istraživali smo znamenitosti Palerma, tradicionalnu hranu, suvenire te geografski položaj. Istraživali smo službene stranice, ali i putopisne blogove na talijanskom i na hrvatskom jeziku. Pisali smo kratke tekstove o zanimljivostima, a zatim ih uređivali. Tražili smo slike na stranicama s besplatnim slikama kao npr. Pixabay jer smo učili o poštivanju autorskih prava. Koristili smo digitalni alat za izradu postera te uređivali sadržaj postera.

Naši partneri u projektu izradili su postere talijanskih gradova: Rim, Milano, Bologna, Firenca, Venecija, Padova. Na ovaj način smo u kratkom vremenu obišli Italiju od sjevera do juga, virtualno, u našim učionicama.

U galeriji možete pogledati radove naših partnera.

Marijana Mikulandra

 

FOTOGALERIJA


Alla scoperta delle citta italiane

Nastava u novim epidemiološkim uvjetima stavlja pred nas učitelje i učenike nove izazove.

Preporuke o nemiješanju odgojno-obrazovnih skupina, nemogućnost organiziranja izvanučioničke nastave u smislu posjeta drugim školama i prostorima ostavlja nam malo prostora za suradnju s lokalnom ili širom zajednicom.

Zbog toga smo s radošću prihvatili poziv za sudjelovanje u e-Twinning projektu Alla scoperta delle citta italiane naših kolegica iz Katoličke škole i Osnovne škole Vidici.

U ovom virtualnom projektu „putovati“ ćemo s našim prijateljima iz nekoliko škola naše županije kroz najljepše talijanske gradove.

Projekt je namijenjen učenicima talijanskog jezika, a svaka škola će istraživati po jedan talijanski grad te će rezultate svojih istraživanja prezentirati svojim kolegama u školama partnerima koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.

U projektu sudjeluju učenici 8.b razreda, koji će istraživati Palermo, glavni grad Sicilije.


ŠKOLSKA GODINA 2O21./2O22.
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Nastava na daljinu (aplikacija Teams)

 

 

SafetyNet - bitka za sigurnost

Poveznica na aplikaciju za siguran Internet u obliku kviza i ostalih brojnih edukativnih materijala za djecu i roditelje.

 
 
 


 

 

e-Dnevnik

 

 

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 2. 2010.

Ukupno: 110495
Ovaj mjesec: 107
Danas: 2
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Tina Ujevića Šibenik / Trg A. Hebranga 11, HR-22000 Šibenik / os-tujevica-si.skole.hr / ured@os-tujevica-si.skole.hr
preskoči na navigaciju